Wat kun je verwachten?

Ben je geslaagd voor het AVB-examen en heb je het theoriecertificaat op zak dan gaan we er samen voor zorgen dat je klaar bent voor het laatste examen: het AVD-examen.

Hoe ziet het AVD examen eruit?

Tijdens het AVD examen wordt getoetst of je zelfstandig op de motor kunt rijden en veilig in het verkeer kunt participeren. Je wilt het examen in alle rust en met zo min mogelijk zenuwen starten, dat begrijpen wij, daarom zorgt de instructeur dat je op tijd bij het CBR aanwezig bent. De duur van het examen is ongeveer 55 min, dit is inclusief ontvangst en nabespreking.

Voor het examen dien je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De examinator controleert dit vooraf. Bij de start neemt de examinator het examen met je door, hierna volgt een ogentest die bestaat uit het oplezen van een kenteken op ongeveer 25 meter afstand. De voorbereiding eindigt met het doornemen van een aantal technische vragen over het voertuig.

Dan de examenrit zelf. Die duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt met zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je instructeur. Die zegt onderweg wat je moet doen via een draadloos systeem.

Tijdens de rit toetst de examinator je op:

  • Kijkgedrag
  • Plaats op de weg
  • Het juist toepassen van de verkeersregels
  • Juiste beheersing van de motor
  • Sociaal rijgedrag

Het examen is bedoeld om je behendigheid als motorrijder in het verkeer te laten zien. Er wordt gekeken hoe je verkeerssituaties signaleert, hier op reageert en eigen positie in neemt. Dit alles om te toetsen of jij  klaar bent om echt zelfstandig de weg op te gaan. Wees niet bang, fouten maken tijdens het examen kan altijd gebeuren, het gaat erom hoe je met de fouten omgaat. De examinator wil weten of jij veilig en zelfstandig als bestuurder aan het verkeer kan deelnemen.

De uitslag krijg je direct na afloop van de rit op het CBR te horen. En ben je geslaagd? Dan kun je de dag na het examen je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Op naar die motorkilometers!

In onderstaand filmpje zie je hoe het motorexamen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming gaat.