Wat kun je verwachten?

Heb je je theorie-examen gehaald? Dan ben je klaar voor het echte werk!

Tussentijdse toets:

De tussentijdse toets is op 75% van de rijopleiding, wij vinden dit de uitgelezen kans voor de leerling om kennis te maken met het praktijkexamen, de getoetste vaardigheden en het contact met een examinator. De rij-instructeur is hierbij ook aanwezig voor vragen en begeleiding. Na afloop krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen en kun je met een gerust hart je praktijkexamen doen.

Vrijstellingen

Tijdens de tussentijdse toets kun je voor de bijzondere verrichtingen een vrijstelling behalen. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst tijdens je praktijkexamen. Je ontvangt de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen de bijzondere verrichtingen opnieuw uitvoeren.

Praktijkexamen:

Een praktijkexamen is soortgelijk aan je rijlessen, alleen wordt hierbij door een examinator van het CBR je rijvaardigheid getoetst. Je rij-instructeur is hierbij ook aanwezig en zorgt samen met jou dat je ontspannen en rustig je examen kan starten. Het examen zal ongeveer 55 minuten duren met ontvangst en nabespreking (inclusief zelfreflectieformulier).

Tijdens het praktijkexamen worden de volgende onderdelen getoetst: je beheersing van de auto, het kijkgedrag, voorrang verlenen, inhalen, in- en uitvoegen, verrichtingen en rijden op kruispunten en rotondes.

Faalangst examen:

Vind je het extra spannend om aan een rijexamen deel te nemen dan is er de mogelijkheid van een faalangstexamen. Je krijgt een examinator van het CBR die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.

7 tips waarop moet je letten bij het rijexamen:

TIP 1: Waarop moet je letten bij het wegrijden

Tijdens het wegrijden moet je de auto onder controle hebben. Ook moet je goed om je heen kijken, zó voorkom je dat je andere weggebruikers hindert.

TIP 2: Waarop moet je letten bij rechte en bochtige weggedeelten
Op rechte en bochtige weggedeelten zorg je voor genoeg ruimte vóór, achter en naast de auto. Let erop dat je mogelijk gevaar op tijd ziet en hier dus goed op kunt reageren. Houd ook een juiste snelheid aan: vlot waar het kan en rustig waar dat nodig is.

TIP 3: Waarop moet je letten bij kruispunten
Als je op een kruispunt af rijdt, moet je goed vooruit kijken en je snelheid aanpassen aan de situatie. Zorg ervoor dat je de verkeersregels goed toepast en op de juiste manier om je heen kijkt. Laat andere weggebruikers op tijd weten wat je van plan bent.

TIP 4: Waarop moet je letten bij het invoegen en uitvoegen
Bij het invoegen en uitvoegen is het heel belangrijk dat je om je heen kijkt en vooruit kijkt. Je moet namelijk op het goede moment en met de juiste snelheid in- en uitvoegen. Daarbij mag je niemand hinderen.

TIP 5: Waarop moet je letten bij inhalen en van rijstrook wisselen
Bij het inhalen of wisselen van rijstrook mag je niemand hinderen. Kijk goed en op het juiste moment om je heen om de verkeersregels toe te passen. Laat op tijd aan andere weggebruikers weten wat je van plan bent.

TIP 6: Waarop moet je letten bij bijzondere weggedeelten
Er zijn verschillende bijzondere weggedeelten, zoals voetgangersoversteekplaatsen en rotondes. Hierbij let je op je kijkgedrag en snelheid. Belangrijk is ook het voorrang verlenen en vóór laten gaan.

TIP 7: Waarop moet je letten bij bijzondere verrichtingen
Er zijn verschillende bijzondere verrichtingen, zoals ‘bocht achteruit’ en ‘fileparkeren’. Je doet er twee. Zorg ervoor dat je de bijzondere verrichtingen op een veilige en logische plaats uitvoert en dat je de auto onder controle hebt. Let ook op dat je goed kijkt en dat je rekening houdt met andere weggebruikers.

Gezondheidsverklaring:

Wil je je rijbewijs halen? Dan moet je theorie- en praktijkexamen doen én een gezondheidsverklaring invullen. Omdat het belangrijk is dat je gezond genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen. Voor jezelf en andere weggebruikers. Een gezondheidsverklaring vul je zelf in, want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Je vult de verklaring hier in.

Machtiging:

Alleen wij kunnen voor jou je praktijkexamen aanvragen. Daarvoor moet je ons natuurlijk wel toestemming geven. Je geeft toestemming door ons te machtigen.

Verkeersschool EcoRider
Rijschoolnummer: 5434R6