Zelfrijdende auto mag de openbare weg op

Het duurt niet lang meer voordat we de eerste zelfsturende auto’s straks op onze wegen zien. Het kabinet heeft onlangs ingestemd met het wetsvoorstel van minister Schultz om fabrikanten meer mogelijkheden te geven voor testen met zelfrijdende voertuigen.

Minister Schultz: “Hiermee zetten we in Nederland een mooie stap naar de introductie van zelfrijdende voertuigen. We hebben hier de ideale combinatie van een goede, slimme infrastructuur, slimme onderzoekers en een innovatief, hightech bedrijfsleven. Samen kunnen we de kansen pakken om mobiliteitsoplossingen voor de toekomst werkelijkheid te maken.”

Voordelen

Volgens Schultz bieden zelfsturende auto’s een significante meerwaarde voor ons verkeer. De voertuigen kunnen dichter op elkaar rijden en met elkaar communiceren, waardoor het verkeer beter kan doorstromen. Ook verwacht de minister dat het verkeer veiliger wordt, doordat zelfsturende auto’s minder snel een fout zullen maken. Bij zo’n 90 procent van de ongevallen in het verkeer is nu nog sprake van een menselijke fout. Daarnaast zijn autonome voertuigen zuiniger in het verbruik, daardoor goedkoper om te rijden en beter voor het milieu.

Grootschalige testen

Afgelopen week spraken Nederland en vrijwel alle andere EU-landen met elkaar af om op korte termijn samen grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen op te zetten. De focus zal dan onder meer liggen op testen met truck platooning en voertuigen die via datacommunicatie met elkaar op de automatische piloot rijden. Naar verwachting zullen de eerste testen eind 2017 of begin 2018 plaatsvinden.